Featured Post

(VIDEO) ZABORAVLJENO ŠUMSKO VOĆE! Znate li šta su brekinja, mukinja, oskoruša, jarebika?

(VIDEO) ZABORAVLJENO ŠUMSKO VOĆE! Znate li šta su brekinja, mukinja, oskoruša, jarebika?

Drvo brekinje jedno je od najtvrđih evropskih vrsta drveta. U narodnoj medicini brojnih evropskih naroda oskoruša je od davnina uživala veliku popularnost

novosti/Informer.rs 02. 06. 2017. 18:00
148248_brekinja_f.jpg?1496419180

Printscreen You Tube

Brekinja ili divlja oskoruša (Sorbus torminalis) je spororastuće listopadno drvo visine do 25 m, a ponekad i više. Ima okruglastu, jako razgranatu, gustu krošnju i uspravne grane. Nakon prvog mraza plodovi postaju jestivi i ukusni. Biljka se razmnožava semenom i vegetativno. Brekinja ima jaku izbojnu snagu iz korena, pa se oko stabla mogu naći biljke istog genotipa.

U Srbiji je retko drvo i nema komercijalnu važnost kao u zemljama zapadne Evrope, ali je vrlo važna za šumski ekosistem, gde obično raste u društvu sa hrastom i grabom. Sadi se kao ukrasno drvo po parkovima i okućnicama, naročito zbog listova koji u jesen dobijaju lepu žutonarančastu, crvenu i zlatnosmeđu boju.

Drvo brekinje jedno je od najtvrđih evropskih vrsta drveta, po teksturi slično brezovini. Ima izvrsne estetske i tehničke karakteristike i koristi se za izradu muzičkih instrumenata, flauta, orgulja, čembala, škotskih gajdi. Ne širi se i ne skuplja, pa je pogodno za merne instrumente.

Srodnici brekinje su domaća oskoruša (Sorbus domestica L.), jarebika ili planinska oskoruša (Sorbus aucuparia L.) i mukinja ili brašnjava oskoruša (Sorbus aria (L.) Crantz.).

Jarebika je grm ili drvo visine 5-15 m s glatkom, sjajnom, sivkastom korom na kojoj se starenjem stvaraju plitke uzdužne pukotine. Samoniklo raste u pretplaninskim i planinskim šumama, na krečnjačkom zemljištu. Plodovi su okruglasti, promera do 1 cm, prvo žute, a kada dozru narandžasto-crvene boje. Beru se kada su posve zreli, najbolje nakon prvog jesenjeg mraza, jer se nakon što promrznu u njima povećava količina slatkih glikozida, pa su manje trpki i kiseli. Sadrže gorke materije, organske kiseline, šećere i nešto eteričnog ulja. Bogati su vitaminima C i A.

Domaća oskoruša je kod nas slabo rasprostranjeno i ne baš poznato listopadno drvo. Sporo raste, dostigne visinu do 20 metara, dobro podnosi sušu i hladnoću (do –30 stepeni Celzijusovih) i doživi starost od 200 do 300 godina. Nalazimo je i kao pojedinačna stabla u vrtovima, poljima i pored vinograda. Ima tamnu i duguljasto pločasto raspucanu koru (slično kao kruška). Plodovi su jabukoliki ili kruškoliki, dugi do tri cm, u zrelom stanju žutozelene boje, s osunčane strane crvenkasti. Sadrže 5-6 široko jajastih, spljoštenih semenki, ušiljenog vrha i smeđe boje. Dozrevaju u septembru i oktobru. Trpko kiselkastog su ukusa, a jestivi su tek nakon dužeg stajanja ili ako ostanu na stablu posle prvog mraza, kad omekšaju, posmeđe i izgledaju kao da su gnjili.

U narodnoj medicini brojnih evropskih naroda oskoruša je od davnina uživala veliku popularnost. Po naredbi carice Marije Terezije svako seosko domaćinstvo u Austro-ugarskom carstvu moralo je imati bar jedno stablo oskoruše. Plodovi sadrže oko 14 odsto šećera (fruktoze 10 odsto, nešto glukoze i saharoze), C vitamin, provitamin A, B2 vitamin. Dobri su za probavu, poboljšavaju krvnu sliku, deluju na bolji rad jetre i žuči.

Samonikla ili iz semena razmnožena oskoruša sporo raste i donosi plodove tek nakon 13-15 godina. Kad se razmnoži kalemljenjem raste brže i punu rodnost dostiže već u sedmoj godini. Zbog sporog rasta drvo je sitnovlaknasto, tvrdo i elastično. Nekada se koristilo za izradu drvenih kolskih točkova, presa za grožđe, a sada za muzičke instrumente.

Izvor: http://informer.rs/magazin/ljubav-zdravlje/137121/VIDEO-ZABORAVLJENO-SUMSKO-VOCE-Znate-sta-brekinja-mukinja-oskorusa-jarebika
loading...